Hva er reglene rundt el-sparkesykkel og alkohol?

Hva er reglene rundt el-sparkesykkel og alkohol?

mai 20, 2019 0 Kommentarer

Her finner du alt du trenger å vite om el-sparkesykkel og alkoholinntak!

La oss først bare starte med å etablere det aller viktigste! Kjører du i fylla, uansett fremkomstmiddel - er du litt dust. Nå skal ikke jeg komme her å være noe moralpoliti, altså, MEN! Poenget mitt er at å ha en ulykke på sparkesykkel sannsynligvis ikke kjennes så godt. Verken for deg, eller den du måtte meie ned.

Å ta et par øl eller noe glass vin før man legger ut på tur, er dog en litt annen sak. 

La oss ta reglene. 

Elektrisk sparkesykkel er i Norge likestilt med å sykle. Det er altså ingen aldersgrenser, ingen krav til hjelm og det er tillatt å ta seg en slurk før man kjører hjemover. 

Sommeren er i anmarsj, og det kan være greit å vite litt om hvilke relger som gjelder.

Som med sykkel er det lov å kjøre i påvirket tilstand, men reglene blir uklare dersom man "ikke er skikket til å kjøre trygt". Med uklar mener jeg at det er vanskelig å sette en konkret promillegrense på når man er synlig beruset og ikke skikket. Noen kan snakke klart og tydelig, og gå rett som en snor, selv langt utpå kvelden. Andre vingler etter et par glass med Munkholm. 

I veitrafikkloven § 21 står dette:

       Ingen må føre eller forsøke å føre kjøretøy når han er i en slik tilstand at han ikke kan anses skikket til å kjøre på trygg måte, hva enten dette har sin årsak i at han er påvirket av alkohol eller annet berusende eller bedøvende middel, eller i at han er syk, svekket, sliten eller trett, eller skyldes andre omstendigheter.

Er du i nærheten av vår gode venn under, burde du absolutt parkere alt du har av kjøretøy. Deg selv inkludert. 

via GIPHY

Så det er litt tricky. 

For dersom du skulle bli plukket opp av lovens lange arm og de mener du har brutt en promillegrense kan dette gå utover kjørekortet ditt. Fyllekjøring på sykkel og elektrisk sparkesykkel kan føre til prikker på førerkortet - og i verste fall - inndragning av førerkort.  

Tommelfingerregel

Rus og transport hører sjelden sammen. Dersom du kjenner at du er utsø og vimsete burde du etter all sannsynlighet avstå fra å kjøre elektrisk kjøretøy. Eller noen form for kjøretøy, for den sakens skyld. Kjenner du deg påvirket er dette en god indikator på at taxi kan være beste alternativ.

Enkelte modeller kan nå hastigheter opp i mot 50km/t - og man trenger ikke å være rakketforsker for å skjønne at en smell i slike hastigheter svir. Nå er det en regel om ikke å kjøre over 20km/t uansett - men det er en sak for et annet innlegg. 

Bruk din elektriske sparkesykkels fulle potensiale - slipp unna buss, kø, parkering og bomring, og ta sparkesykkelen til Brygga om du skal ta et glass vin med venninnene - men la den stå dersom du planlegger å drikke en del. 

Ville det kjentes rart å sette seg i en bil, kan det være at du burde avstå fra å kjøre elektrisk sparkesykkel også. 

Og trenger jeg virkelig å si noe om fordelene ved å bruke hjelm? Både edru, og påvirket. 

Jeg håper dette ga litt mer innsikt i hva reglementet er, og hva du kan tillate deg når du vurderer å kjøre sparkesykkel.

Vi i Kjempetøff håper du nyter sommeren og at du får full uttelling for din elektriske sparkesykkel! 

Skål! - I pepsi. 

Liker du tips og triks som dette? Følg oss på Facebook for flere innlegg om tips og bruk, reviews av modeller, inspirasjon, nyheter og mye mer! 
Også i Blogg og nyheter

Fart og Watt

juli 22, 2020 0 Kommentarer

Les mer

Vi har godt utvalg på dekk og slanger til sparkesykler og EUC
Vi har godt utvalg på dekk og slanger til sparkesykler og EUC

juli 22, 2020 0 Kommentarer

Vi har dekk i alle størrelser og utforminger!

Les mer

Sparkesykkeldeler
Vi har Norges største delelager til el-sparkesykkel!

juli 22, 2020 0 Kommentarer

I tillegg har vi et digert delelager med de vanligste delene til de aller mest populære modellene i Norge.  

FINNER DU IKKE DET DU TRENGER I NETTBUTIKKEN VÅR?

SEND OSS EN EPOST OG SPØR!

Les mer